Allmänt om klockor

Klockan har funnits i en eller annan skepnad så långt tillbaka som begreppet tid har funnits. Först av allt kom soluret. En pinne i mitten av en cirkel vars skugga visade hur långt det var kvar av dagen. Dagens analoga urtavlor är faktiskt i mångt och mycket en omgjord kopia av det första soluret.

Ordet ur är synonymt med klocka och därav kom olika versioner av klockor såsom exempelvis gökur och utöver den fysiska klockan även den, för cirka två decennium sedan, mycket populära ”Fröken Ur” som alltid talade om för den som ringde vilken den exakta tiden var.

Numera har armbandsuret blivit mer än en händig accessoar som talar om hur lång tid man har kvar av lunchen innan eftermiddagsmötet och blivit mer av en modesymbol. Majoriteten av alla människor i västvärlden har i dessa dagar en telefon med sig överallt och där finns även den exakta tiden direkt på startskärmen. Att ha ett armbandsur är för den nyttotänkande då överflödigt men som modesymbol och rent estetiskt är en klocka på armen fortfarande mycket positivt. Ett armbandsur är för många form av visuell professionalitet där tiden anses vara så viktig att den måste kontrolleras under varje sekund.

blizzart.se 500x300 0004 Layer 2 - Allmänt om klockor

Det är inte bara äldre och professionella yrkesmänniskor som använder armbandsur, alla möjliga personer använder dem som både syftesenliga klockor och även som en accessoar. En klocka kan bryta av en outfit på ett klädsamt sätt och kan även enhetligt piffa upp den mest tråkiga klädstil.

Användningsområdena är många och det är nog därför klockorna, inte minst armbandsuren, har bibehållit sin popularitet trots att de egentligen inte längre behövs rent användningsmässigt. De har helt enkelt skiftat syfte och designers har nappat på detta och fokuserar mer på designen nu än någonsin förr.Utbudet är större än någonsin i och med tillgängligheten online och så länge efterfrågan är stor kommer fler och fler modeller, designs och märken öka, det kan man vara ur-säker på!